úterý 4. října 2016

Ráno opět pršelo ale po obědě vyjuklo sluníčko
a tím začal krásný podzimní den
Když se manžel vrátil z práce  zajeli jsme se podívat 
do městečka Osek..kousek vedle Litvínova.

Na kraji městečka je památník horníků ,kteří
zahynuli při výbuchu v dole.
Okopírováno z Wikipedie

K výbuchu na Nelsonu došlo 3. ledna 1934 ve tři čtvrtě na pět odpoledne. V podzemí tehdy pracovala celá odpolední směna, téměř 150 horníků. Výbuch byl slyšitelný v širokém okolí, vOsekuDuchcově a Hrdlovce došlo k otřesům půdy. Exploze zasáhla celý důl Nelson, na povrchu došlo k destrukci provozních budov v jejichž troskách zahynula dělnice Marie Havelková a dílovedoucí Karl Schmidt. Kvůli vzduchové ventilaci došlo následně v dole k dalším lokálním výbuchům. Horníci zemřeli buď přímo při výbuchu, či následně otravou kysličníkem uhelnatým. Z celé odpolední směny se zachránili pouze čtyři horníci, kteří v okamžiku výbuchu pracovali pod oseckým hřbitovem a kterým se podařilo vylézt větrnou jámou Nelson VII. Ještě 3. ledna byli vyneseni z dolu první mrtví a 4. ledna byl důl kvůli zamezení dalším explozím zazděn. Zabezpečovací práce včetně zazdívek byly dokončeny 6. ledna dopoledne.
K dalšímu výbuchu na Nelsonu III došlo 28. června 1934, kdy nahromaděné důlní plyny vyrazily důlní zazdívku. Následkem výbuchu zemřeli dva další lidé. Následky celé důlní katastrofy se odstraňovaly až do roku 1938. Většina obětí výbuchu byla z dolu vynesena až tehdy. Většina z nich byla pohřbena v Oseku, menší počet obětí v Duchcově. Těžba byla obnovena až v roce 1941. Po zemřelých hornících zůstalo 128 vdov a 266 sirotků.
Celkem při této katastrofě a v jejím důsledku zahynulo 144 osob – 140 horníků v dole, 2 osoby v troskách a poslední 2 osoby při záchranných a vyklízecích pracích.



Od památníku jsme vyšlápli cestu na zříceninu Oseckého hradu Rýzmburk.
mám moc ráda zříceniny starých hradů..obzvlášt když tam není moc návštěvníků
a mohu si vše v klidu projít.A tento opravdu stál za prohlídku.

Než se začne stoupat po nově upravené asfaltce nahoru
tak tam stojí kaplička.


Mohli jsme si projít i trosky věží  odkud byl zajímavý výhled na oblohu
i okolí..



část zbořené budovy mě připadala jako skřet který hlídá
celé své území..
I výhle na Mostecký povrchový lom byl zajímavý..

prostě moc pěkná procházka....
A ještě jsme zajeli do města..
Zde je starý klášter a  krásně opravený kostel.

Žádné komentáře: